Európa-Magyar Ház Beregszászban

Ünnepélyesen megnyitották az anyaországi támogatással létrehozott Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézetet és avatták fel a székhelyéül szolgáló Európa-Magyar Házat pénteken Beregszászon.
 

Avató beszédében Gajdos István, Beregszász polgármestere, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnöke hangsúlyozta: a Kárpátalján hiányt pótló Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézetet (KMMI), amely a határon túli magyarlakta területeken létesült rokon intézmények hálózatába illeszkedik, hozzájárul az ukrajnai magyarság intézményrendszerének erősödéséhez.

 
Úgy fogalmazott, hogy a most megnyílt intézet és székháza, a kárpátaljai magyar kultúra, művészet, gazdaság központjaként működő Európa-Magyar Ház erősíti majd a helyi magyarság erkölcsi-szellemi tartását - tette hozzá, megköszönve a Szülőföld Alap és a Miniszterelnöki Hivatal anyagi hozzájárulását az intézmény létrehozásához.
 
Köszöntőjében Szabó Vilmos, az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának alelnöke kiemelte: az utóbbi húsz év, a megelőző évtizedek borzalmai után, zömében jót hozott a magyarságnak, hiszen az anyaország függetlenségének visszanyerése mellett megindult a magyarságnak a határok megváltoztatása nélküli újraegyesülése, s mindez történik európai keretek között. Sajnos, a kárpátaljai magyarság egyelőre kimaradt ebből az újraegyesülésből, ezért is nagy a megnyíló művelődési intézet és az Európa-Magyar Ház jelentősége, lépés a határok lebontása felé - mondta.
 
A székházavatás keretében Dupka György, a KMMI igazgatója, a Kárpátaljai Magyar Értelmiségiek Közösségének elnöke erdélyi, vajdasági, szlovéniai művészek alkotásait bemutató fotókiállítást, Kárpát-medencei könyvbemutatót, illetve filmbemutatót nyitott meg.
 
A frissen felújított épületben, a több mint ötszáz négyzetméter alapterületű, négyszintes Európa-Magyar Házban kiállítótermeket, könyvtárszobákat, konferenciatermet alakítottak ki, helyet kaptak benne több magyar érdekvédelmi és szakmai szervezet irodái is. (MTI-Kárpátinfó)  
.

Címkék: közélet, kultúra