Az ungvári vízművek

Az Ungvár lakosságának ivóvízellátását biztosító vállalat

minaj ivóvíz szivattyúKárpátalja megyeszékhelyének ivóvízellátását az „Ungvár Vodokanal” biztosítja. A vállalat feladata az ivóvíz kitermelése, tisztítása, fertőtlenítése és a szennyvíz elvezetése és kezelése is, történik ez városi irányítás alatt. A vállalat 1997-ben közösségi tulajdonba került, így közvetlenül a városi tanács felügyelete alá tartozik.

Az ungvári vízművek főbb paraméterei:

  • foglalkoztatottak létszáma – 441 fő
  • előfizetők száma – 47133 fő
  • kiszolgált lakosság 119855 fő
  • a 2019-ben biztosított (tisztított, fertőtlenített) vízmennyiség 5077,8 ezer köbméter.

Az ivóvízellátás biztosításának részletei

A vállalat éves szinten mintegy 16 302 000 kWh villamos energiát használ az ivóvízellátás és a szennyvízelvezetés biztosításához szükséges szivattyúk működtetéséhez. Ez a szám jóval magasabb lehetne, azonban a vízművek éjfél és hajnal között csupán csökkentett víznyomást biztosítanak az ivóvízrendszer végpontjain.

A friss és fertőtlenített ivóvizet a 286,1 kilométer hosszú ungvári vízvezeték hálózaton biztosítja a vállalat, a karbantartott szennyvízhálózat hossza 207,5 kilométer. A rendszer mintegy 3980 hektáros területet fed le, legmagasabb és legalacsonyabb pontja között 113 méter a különbség.

Az ungvári vízművekhez tartoznak az alábbi falvak is: Kereknye, Kincses, Császlóc, Baranya, Minaj. Itt mintegy 44261 egyéni fogyasztó és 2872 közösségi fogyasztó található.

A vízvételezés forrása

Ungvár ivóvízellátása felszíni és földalatti vízkitermelés segítségével történik. A Minaji földalatti forrás napi 30 ezer köbméter víz vételezéséhez elegendő. Az Ung folyóból három helyen történik vízvételezés összesen napi 37,3 ezer köbméter mennyiségben. Ezek a vízkitermelő, tisztító és fertőtlenítő állomások az 1929, 1970 és 1987-es években épültek, felújításuk és modernizációjuk már régóta esedékes.

Az ivóvíz kezelése, fertőtlenítése

A minaji víztelepen kitermelésre kerülő víz megfelel minden előírásnak, emberi fogyasztásra alkalmas, biológiailag tiszta, nincs szükség további fertőtlenítésre. A bakteriális fertőzések megelőzése érdekében, valamint az ivóvízhálózat állapota miatt a vízhez folyékony klórt adagolnak.

A víztelep felépítése:

  • 21 artézi kút
  • 9500 köbméter űrtartalmú ivóvíztározó
  • klórhozzáadó berendezés
  • szivattyúállomás
  • csőrendszer (600mm és 700mm átmérővel).

Vízelvezetés és csatornahálózat

A szennyvízhálózatból a vizet, 12 szivattyúállomás segítségével, tisztítás után engedik az Ung folyóba. A tisztítóállomások maximális, tervezett kapacitása napi 50 ezer köbméter. Esős napokon a folyóba kerülő szennyvíz mennyisége napi 50-80 ezer köbmétert tesz ki. A rendszer tervezett bővítése anyagi forrás hiányában szünetel.

Az írás az ungvári „Vodokanal” 2019-es beszámolója alapján készült.

Az ungvári székhelyű vízművek bemutatása. Néhány olyan téma, mely közérdeklődésre tarthat számot: ivóvíz Kárpátalján, Ung folyó, ungvári árak.

Címkék: ivóvíz, Ungvár, Ung