Virágzik a Nárciszok völgye

narciszok volgye 2016A kedvező időjárásnak köszönhetően idén már április 12-én kinyíltak az első virágok a Huszt melletti Nárciszok völgyében.

Általában a csoda minden évben május első hetében kezdődik. Az éghajlatváltozás miatt a Vörös Könyvben szereplő növények egyre korábban kezdenek virágozni. A szakértők szerint a mező teljes virágba borulása május 7-e körül várható. A völgy virágainak állapotáról a Kárpáti Állami Természetvédelmi Terület weboldalán tájékozódhatunk. A felkerülő fényképek nem a legtökéletesebbek, de a mezőn nyíló nárciszok mennyiségéről képet kaphatunk.

Mikor látogatható a völgy?

Évente több mint tízezer turista keresi fel az egyedülálló természeti csodát. A virágzási időszakban (általában május 1-25) reggel 7-től este 8-ig látogatható a terület a hét minden napján. A természetvédők csak azt kérik, hogy az kijelölt ösvényeken közlekedjenek a látogatók és egy-egy jobb kép kedvéért ne szaladjanak a virágok közzé. Természetesen a nárciszszedés tilos. A masszívum területén egyedülálló Nárciszmúzeum található.

Mennyibe kerül a belépő?

Egy séta a Nárciszok völgyében 20 hrivnyába kerül, ez körülbelül 220 forint. A diákoktól 15 hrivnyát, a gyerekektől 10 hrivnyát kérnek el.

Hogyan jutok el a Nárciszok völgyébe?

A völgy kialakulásáról és földrajzi elhelyezkedéséről a Wikipédiából mindent megtudhatunk. Ha autóval szeretnénk eljutni, Munkács - Nagyszőlős felől érkezve a Huszt tábla után áthajtunk a Nagyág folyó (Rika) hídján, majd jobbra fordulunk a várost elkerülő körgyűrűre. Az Izai letérő után baloldalt lesz a völgybe vezető út. Az útjelző tábla egy hatalmas stilizált nárcisz.

A Nárciszok völgye Google Maps GPS koordinátái: 48°10'41.7"N 23°20'58.1"E

Virágzik a Nárciszok völgye Ukrajnában a Kárpátok természetvédelmi területén. Érdemes ellátogatni a Nárciszok völgye környékére is, Kárpátalja igen gazdag gyógyvízforrásokban, ezeket gyógyfürdőkben használják fel, illetve ásványvíz formájában palackozzák. Turizmus, utazás egybekötve a szórakozással.

Kertészblog: Gyógyító növények - természet - tiszta ivóvíz.