Külhoni Művészeti Fesztivál

ART-MOZAIK

Külhoni Művészeti Fesztivál

2008. augusztus 29-30-31. Millenáris

Az Égtájak Iroda a Miniszterelnöki Hivatal támogatásával 2008. augusztus 29-én, 30-án és 31-én a budapesti Millenárison külhoni művészeti fesztivált rendez.

A háromnapos program kapcsolódik a 2007-ben első alkalommal megvalósult Biennále – A külhoni magyarok kulturális fesztiváljához. A Biennále egyik tanulsága ugyanis az volt, hogy a határon túli művészek magyarországi bemutatkozási lehetőségeit bővíteni kell, különösen a fiatal alkotók megismertetésére kell nagyobb gondot fordítani és a nemzetközi együttműködések kialakítását kell segíteni. E törekvések megvalósulásához igyekszik az ART-MOZAIK – Külhoni Művészeti Fesztivál hozzájárulni.

Augusztus utolsó hétvégéjén a Millenáris látogatói bepillantást nyerhetnek a környező országok pezsgő és sokszínű kulturális életébe – elsősorban magyar nemzetiségű amatőr és hivatásos alkotók fellépésein keresztül. A meghívott alkotók és alkotóközösségek pedig bemutathatják kreati­vi­tásukat, a sajátos, „határon túli” helyzetükre reflektáló művészetüket.

Az Égtájak Iroda szervezésében megvalósuló fesztivál célja, hogy olyan tehetséges művészekhez, művészeti együttesekhez hozza közelebb a budapesti közönséget, akik már ismertek és kedveltek Magyarországon is, illetve akik számára ez a fellépés hozhatja meg a kiugrási lehetőséget.

A helyszínek alapján a programok három csoportba rendezhetők:

Park

A parkban zajló produkciók döntő többsége a május folyamán közzétett felhívásra beérkezett ajánlatokból áll össze. Célunk külhoni amatőr művészeket és művészeti társulatokat bemutatni a budapesti közönségnek. Támogatni kívánjuk olyan tehetségek fellépését, akiknek – lehetőségek híján – nincs alkalmuk bemutatkozni saját régiójukon kívül. A legjobbaknak lehetőségük nyílik a 2009-es Biennálén fellépni.

A program elsősorban gyerek-, diák- és amatőr színtársulatokra (Tinikomédiások, Bóbita gyerek­szín­játszó csoport, Novus Ortus Diákszínpad, Bereknye Diákszínjátszó Csoport, Meseláda Bábcsoport, Szabadkai Színitanoda, a Beregszászi Színház Gyermekstúdiója, a Zentai Gimnázium Drámacsoportja stb.), valamint verséneklő együttesekre (Kelemenék, Kor-Zár stb.) épül, de természetesen hivatásos előadók, együttesek produkciói is láthatók lesznek (Agócs Gergely, Comorra Trió, Snaps Vocal Band, Fabatka együttes).

Gyerekprogramok:

A nyár utolsó hétvégéjén a Millenárison megforduló családosok számára is tartalmas szórakozást szeretnénk nyújtani. Ezért az amatőr produkciók mellett – melyek jó része szintén ezt a korosztályt célozza – hivatásos együttesek produkciói is láthatók lesznek (Szabadkai Gyermekszínház, Rozsnyói Meseszínház, Szent Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület, Árgyélus Színház, Korpás Éva stb.), továbbá a gyerekek székely­udvarhelyi és füleki kézművesek foglalkozásain is részt vehetnek.

 

Kiállítások, kültéri installációk:

Látható lesz Juhász R. József Egy lehetséges múlt című interaktív hanginstallációja – a kiállításhoz performansz, „koncert” is kapcsolódik. A kassai Rovás művészeti csoport A Nibelung gyűrűje című helyszínen készülő akciófestészeti alkotásában a zene és a festészet lényege találkozik. A Fogadó galériájának korlátján Henning János cigány tematikájú fotói kapnak helyet, a Pódiumon pedig Szilágyi Nándor szabadkai színész Fotó-Vers című kiállítása lesz megtekinthető.

 

Teátrum

A Teátrum adottságaiból adódóan esténként profi színházi produkcióknak biztosít helyszínt. A Komáromi Jókai Színház kisvárdai nagydíjas A bor című zenés falusi történetét mutatja be, a kisvárdai nagydíjas Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház legfrissebb bemutatóját, a Dekameront hozza el a Teátrumba, valamint a közönségcsalogató produkciók közül a Vajdasági Tanyaszínház Hegedűs a háztetőn című darabja lesz látható.

 

Fogadó

A fesztivál három napja alatt a Millenáris – Fogadó ad helyet az esti könnyűzenei koncerteknek. A bemutatkozó formációkra a nemzetközi felállás jellemző, tagjaik között vajdasági, felvidéki, erdélyi magyar zenészt éppúgy találunk, mint román, szlovák muzsikust. Bár a meghívott előadók zenei műfajukat tekintve széles palettán mozognak –többek között jazz, broken etno, rhythm&blues –, saját műfajukban komoly hazai és nemzetközi elismertséggel rendelkeznek, s rendszeresen játszanak magyarországi, romániai, szlovákiai színpadokon.

A Fogadó részletes programja:

Augusztus 29.: Zuboly playz Jazz, Kistehén Tánczenekar

Augusztus 30.: Peter Lipa Quintet, Harcsa Veronika Quartet

Augusztus 31.: Slang, Ferenczi György és a Rackajam

 

A zenei programokat követően a közönség még élvezheti a vajdasági Góbi Rita magyar-finn koprodukcióban született Fehér fal – Inspirációk Rodinre című kortárstánc-előadását, valamint Szilágyi Nándor Fotó-Vers című kiállításához kapcsolódó performanszt.

 

További információ:

Goldschmied József programigazgató, Égtájak Iroda

1073 Budapest, Kertész utca 36. (Fészek Művészklub), levélcím: 1072 Budapest, Rákóczi út 20., telefon: +36 1 424 6900, fax: +36 1 424 6901, mobiltelefon: +36 30 9628 790, e-mail cím: info@egtajak.com, jgold@freemail.hu; www.egtajak.com


 

RÉSZLETES PROGRAM

 

 


Augusztus 29. péntek

 

11.00          Légy jó mindhaláliga Szabadkai Színitanoda előadása

                   Rendező-díszlettervező: Pálfi Ervin és Szőke Attila

Szereplők: Ozsvár Róbert (Nyilas Misi), Andrasity Barbara (Orczy mama), Dudás Júlia (Orczy), Gál Hermina (Sánta), Hajvert Ákos (Pósalaky úr, Nagy úr, Igazgató), Hegedüs Anikó (Török néni), Kunyi Nóra (Báthory), Lőrincz Timea (Sándor Mihály, Názó), Lukács Lilla (Böszörményi), Nagy Tamara (Doroghy Viola), Némedi Szabina (Doroghy Ilike), Priboly Diana (Doroghy Sanyika), Szilora Róbert (Gyéres, Török János), Temunovity Rita (Doroghy Bella), Török Arnold (Pedellus, Doroghy apuka, Szikszai Lajos)

A Légy jó mindhalálig sztoriját, illetve a Nyilas Misiben megvalósult moralitást vélhetően mindenki ismeri, akinek magyar az anyanyelve. A nyugati-keresztény társadalmak etikája alapjában nem változott Móricz Zsigmond óta, de a pontozási rendszer igen. Hogyan ítéljük meg, hogyan bíráljuk embertársaink cselekedeteit, vétkeit és erényeit, ne ez már itt a XXI. század küszöbén merőben eltér a két világháború közötti kortól.

Az általunk megálmodott Légy jó mindhalálig erről szól... Nincs egyértelműen fehér és fekete, sem jó, sem rossz, „mert mindenki egyszerre jó meg rossz, csak a körülményektől függ, hogy ilyen lesz-e vagy olyan” (Örkény István – Tóték), és ezek a körülmények sodorják Nyilas Misit egyik állomástól a másikig, ezek a körülmények, melyek a mai kor skizofréniájának köszönhetők. A főhős tiszta hite, jóságban való hite, ha túl görcsös, dogmatikus, kontraeffektust vált ki, és az ember bedarálódik.

Integrált fekete tér, fragmentált dramaturgia, és az eredmény egy filmszerű előadás – szinte krimi.

Nem kell mindent annyira komolyan venni... Vagy igen? Így kell élni? Vagy úgy? Nem tudjuk. Misi sem tudja. Vagy mégis...

                   Helyszín: Teátrum

 

11.10          Gergő bácsi meseládájaAgócs Gergely hangszerbemutatóval egybekötött előadása

Helyszín: Zenepavilon

 

12.00          Kelemenék (Losonc) koncertje

Közreműködik: Kelemen Gábor (gitár, szájharmonika, ének), Kelemen Bernadett (ének, ritmushangszerek), Kelemen Zsófia (Ének, furulya), Kiss Gábor (basszusgitár)

Helyszín: Zenepavilon

 

12.20          Kedves verseim – Göbő Sándor (Léva) koncertje

versek saját megzenésítésben

„Felvidéken, Léva városában, 37 évvel ezelőtt születtem, itt is élek családommal. Jelenleg a Nyitra melletti Alsóbodoki Magyar Tannyelvű Magán-szakközépiskolában működöm. A zene mindíg is a kedvenceim közé tartozott. Az első kis versikét alapiskolás koromban zenésítettem meg. Később a helyi irodalmi színpad tagjaként adtam elő megzenésített verseimet nagyobb közönség előtt. József Attila, Petőfi Sándor, Reményik Sándor, Kersék János, Sándor Károly, Verebes Ernő, Kertész József verseit énekelem.

Helyszín: Zenepavilon

 


13.45          A Kor-Zár együttes koncertje

„Együttesünk 1989 óta létezik. Bár a műfaj nem a legnépszerűbb – sokan vitatják is létjogosultságát –, mi úgy érezzük, szükség van rá. Meggyőződésünket és dalainkba vetett hitünket a közönség szeretete táplálja. Aki volt már KOR-ZÁR koncerten, az bizonyára érti, miről beszélek, hiszen megtapasztalhatta azt a családias légkört, mely a halk zenével átitatott költői gondolatokon szárnyalva jut el a már-már eufórikus beteljesedésig, ünneplésig.

Igen, valóban ünneplés, hiszen megvan rá minden okunk. Költészetünk – kiváló neves poétáinak jóvoltából – kimeríthetetlen kincsestár, ünneplésre méltó mérhetetlen gazdagság, melyet őriznünk és ápolnunk kell. Néhány pillanat erejéig újra meg újra a nap felé fordítani, megragyogtatni ezeket a kincseket egyáltalán nem rangon aluli, sőt nagyon is megtisztelő, teljes odaadást igénylő feladat, melynek készséggel teszünk eleget immáron tizenhét esztendeje, s reméljük, még sokáig tehetjük ezt.”

Helyszín: Park – Zenepavilon

 

14.30                    Mi, tizenévesek – a Fókusz Gyermekszínpad (Dunaszerdahely) előadása

Takarics Róbert jeleneteinek átdolgozását felhasználva írta Jarábik Gabriella s a csapat

                        Rendező: Jarábik Gabriella

                        Díszlettervező: Süke István

                        Fénytechnika: Süke István

                        Technika: Póda Csanád, Póda E.

Szereplők: Antal Gábor, Kovács Kata Zsófia, Simon Eszter, Horváth Bence, Horváth Anna, Lelkes Tímea, Gajdosik Diana, Bondor Borbála, Boráros Lilla, Otil Petra, Póda csenge, Süke Dóra, Németh Dóra, Szikhart Juli, Karácsony Levente

A csoport tagjai 8-15 éves gyerekek, kis- és nagykamaszok, akiket a sok mesedramatizáció után a saját gondjaik és problémáik bemutatása vonzott. Ez a műsor róluk szól, kicsit életjáték is, ám ha bele is viszik önmaguk jó és rossz élményeit a játékba, akkor is szerepet játszanak: a mai tizenévesekét.

A Fókusz Színpad 38 éve alakult. Először irodalmi színpadként működött, majd felnőtt színjátszókkal dolgozott a rendező, később gyermek- majd ifjúsági színpadként folytatódott a tevékenység. Az előadás és a csoport egyik nagy erénye a felszabadult játék, a humor és a témák aktualizálása. Cél: az anyanyelv, a magyar nyelv megőrzése, élményteli játék és élményszerzés.

                   Helyszín: Szabadtéri Színpad

 

15.00          A Comorra Trió (Komárom) komolyzenei koncertje

Helyszín: Park – Zenepavilon

 

15.45          Barlog Károly (Zenta) koncertje

Barlog Károly tíz éve foglalkozik versénekléssel. Első valódi értelemben vett megjelenése a vajdasági (délvidéki) kulturális életben három évvel későbbre datálható. 2001-ben jelentkezik első ízben az Énekelt Versek Zentai Fesztiválján, amelyen azt követően 5 alkalommal vesz részt. A Fesztivál mérföldkő életében, mely állandó jelleggel inspirálja újabb és újabb versek megzenésítésére. Megzenésített verseinek zöme Zentán, az Énekelt Versek versenyprogramjában került először bemutatásra. Más költők versein kívül saját szövegeire is komponál zenét. Ennek eredményeként született meg 2008-ban A mutatványos című lemeze. Ezt megelőzően 2004-ben Vándorok címmel (amatőr felvételek) készítette el énekelt verseinek egyfajta válogatáslemezét.

Ha egy szóval szeretnénk jellemezni zenéjét, akkor ez a szó talán a „sokszínűség” lehetne. Érezhetően összekapcsolja szerzeményeit egy láthatatlan szál, a kísérletezés fonala. Módszerében elengedhetetlen követelmény, hogy megmutassa a dolgok ezerarcúságát, és erre lehetőséget kínál a zene, amely természetéből fakadóan szintén ezerarcú. Tehát lehetőségünk adódik bármely stílusba, műfajba belehelyezkedni, és így valami újat megismerni, a hallgató elé tárni.

Barlog Károly jelenleg az újvidéki BTK, Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének hallgatója, és szerkesztője a JelFolyam című on-line művészeti folyóiratnak, mely az Újvidéken és környékén tanuló, és tevékenykedő egyetemistáknak kíván teret biztosítani, publikálási lehetőséget adni.

Helyszín: Park – Zenepavilon

 

16.40          Öregapám mesefája – a Rozsnyói Meseszínház előadása

Báb – játék, mese Szerencsés János igaz történeteiből

Badin Ádám emlékezetéből játékká álmodta Környei Alice

Rendező-tervező: Környei Alice

Zenei munkatárs: Dsupin Pál, Czakó József

Kivitelezés: Ulman István – Jaros Milo – Rigó Béla

Játsszák és zenélik: Badin Ádám, Környei Alice, Czakó József

A népmesevilág és a polgárosodó mesteremberek mesevilága találkozik ebben az előadásban Badin Ádám nagyapja, Tepó és kedvenc mesefigurája, Szerencsés János által. Mindez megfűszerezve egy élménydús élet tapasztalásával. Ezt a páratlan és érdekes mesevilágot rakjuk föl erre a mesefára, ahonnan majd szép lassan leszedegetjük, és fölkínáljuk a kicsi és nagy gyermekek számára ízlelgetésre. Az előadásban ötvöződik a mesemondó és játszó ember. Kinyílnak a mesefa titkai. Egy olyan világ, ahol megoldódnak az élet dolgai.

Helyszín: Szabadtéri Színpad

 

17.45          Székelylend – az Open Stage (Csíkszereda) előadása

                   Forgatókönyv, rendező: Lung László Zsolt, Kozma Attila

                        Zeneszerző: Nagy Szabolcs, Lung László Zsolt

                        Koreográfus: Páll Ágnes

                        Díszlettervező: Bíró Zsuzsa

További alkotók: Vers Zsolt (audio design), Illés Márton, Ráduly Beáta (voice over)

Előadók: Lung László Zsolt, Kozma Attila (ének, próza), B. Monika, B. Andrea, B. Szidónia, P. Gabriella, R. Hajnal (koreográfia), André Csaba (furulya, gitár), András Lóránd, Marthi Jenő

A Székelylend című produkció az Open Stage első lemezének színpadi változata, átdramatizált színpadi jelenetekkel, újrahangszerelt zenei paródiákkal és improvizációs betétekkel. Ennek a stílusparódiának a törekvése az, hogy egy groteszk képet rajzoljon arról a világról, ami bennünket magával ragad nap mint nap. Ezen belül a székely abszurd helyzetekről, a magyar zenei topokon lévő slágeraberrációkig olyan világot jár be, ahol az ízes székely karakterek, az egyéniség zavarában szenvedőmagyar sztárok vagy akár a saját világukba meghúzódott társra vágyó görcsös fiatalok is megfordulnak.

                   Helyszín: Szabadtéri Színpad

 

19.00       Zuboly playz Jazz – Zuboly feat. Ágoston Quartet

Zuboly és az Ágoston Béla Quartet együtt, azaz Ágoston Béla összeengedte két zenekarát egy közös házibulira!

A broken etnót játszó Zuboly zenekar zongorával és dobbal megspékelve, ráadásul Busa Pista szkreccselni is fog. Na, így találkozik majd a folk, a hip hop és a jazz.

„Ez a zene csak kis sziget a világzenei kavalkádban. Ez a sziget olyan törésvonal mentén jött létre, melynek nagy tűzhányói már békésen pihennek a fantázia óceánjában, vízből kilátszó csúcsaikra pedig megérkeznek a turisták. Vagy mi költözünk be a széksorok közé, vagy a közönség jön a színpadra – szoktam mondani magamban játék előtt, és egyszerre csak megszűnik az idő – zenélünk.” (Ágoston Béla)

Zuboly: BROKEN ETNO – hiszen a break-dance és a népzene keveréke. Mix vagyis keverék. Busa István a szájával utánozza a gépek által létre hozott hangokat, szkreccsel, több szólamban üti a ritmust a nyelvével, a fogával, az ajkával, a tüdejével egyszóval hangképző szerveivel. Benke Félix szájharmonikán és falevélen játszott dallamai Moldvából érkeztek, és virtuóz hangszerkezelése beemeli őt a népművészet ifjú mesterei közé. Hock Ernő nagybőgőjátéka biztos alapot jelent az ezt a szférát tágítani szerető Ágoston Bélának, aki dorombénekével, szaxofonhangjaival, dudájával összehangolja a csapat játékát, mely pereg mint zuboly a szövőszékben miközben készül az új anyag...

                   Helyszín: Fogadó

 

20.00       Stein – Bock – Harnick: Hegedűs a háztetőn (musical)

a Vajdasági Tanyaszínház előadása

Szereplők:

Vukoszavljev Iván (Tevje), Földi Lilla (Golde), Crnkovity Gabriella (Cejtel), Kokrehel Júlia (Hódel), Pámer Csilla (Chava), Lőrinc Timea (Sprince), Miskei Edina (Bjelke), Raffai Ágnes (Jente), Mészáros Gábor (Mótel Kamzojl), Gombos Dániel (Percsik), Huszta Dániel (Lázár Wolf), Hajdu Tamás (Mordcha), Buza Ákos (Rabbi), Mácsai Endre (Mendel), Crnkovity Gabriella (Cejtel nagymama), Kokrehel Júlia (Fruma Sára), Baráth Attila (Csendbiztos), Soltis Lehel (Fegyka), Virág György (Hegedűs), Annus Szabolcs (Szása), Verbó Ákos (Iván), Németh Anna, Fábián Ágnes, Rutonity Róbert (nép)

 

Rendező: Puskás Zoltán
Dramaturg: Góli Kornélia
Rendezőasszisztens: Fábián Ágnes
Díszlet- és jelmeztervező: Puskás Zoltán
Koreográfus: Lavro Gyenes Ildikó
Korrepetitor: Jankovics Andrea
Zenei munkatárs: Erős Ervin
Díszletkivitelező: Szabó Attila
Hang: Bíró Tibor
Fény: Rutonity Róbert
Plakát: Markulik Balázs
Fotó: Mikus Csaba
Fő koordinátor: Magyar Attila-Öcsi

 

Az idén 30 éves Vajdasági Tanyaszínház jubileumát a musicalirodalom egyik

legismertebb és legkedveltebb darabjának, a Hegedűs a háztetőnnek színpadra állításával ünnepli. A darab csodálatos zenéje, világslágerré vált dalai, bensőséges története, bájos humora ünneppé avatja a színházi estéket.

                   Helyszín: Teátrum

 

21.00       Kistehén Tánczenekar

A Kistehén zenekart Kollár-Klemencz László alapította, felbuzdulva a Kistehén-dalok népszerűségén (ő volt ugyanis a kisfilm zeneszerzője, a figura énekhangja és a szövegek kitalálója). Az együttes hobbizenekarként működött, bár két lemezt is megjelentetett. Több tagcsere után 2005-re véglegesedett a felállás, majd a Szájbergyerek sikere nyomán érkezett felkéréseknek köszönhetően az együttes kitűnő koncertzenekarrá érett. 2006-ban számtalan városi nagyrendezvényen, klubban és fesztiválon léptek fel, sokszor több ezer ember előtt (például Pécsett a Művészeti Heteken, Tiszaújvárosban a Triatlon versenyen, Budapesten az ARC-kiállítás megnyitóján vagy Nyíregyházán a Vidor Fesztiválon). Nagy sikerrel játszott a zenekar a VOLT Fesztiválon, a Szigeten, a Művészetek Völgyében és a Szegedi Ifjúsági Napokon is. 

Milyen zenét játszik a Kistehén tánczenekar? Nevezhetjük kulturlakodalmas popnak, de a „crazy listening” sincs messze a nem létező műfaji meghatározástól. Különböző stílusok keverednek benne a legjobb arányban: ska, rock, pop, underground, cigányzene, reggae, balkáni zene, keringő, afrikai ritmusok és modern tánczene. A szövegek viccesek, meglepőek, egyszerűek, ám nem érdektelenek.

                   Helyszín: Fogadó

 

23.15                    Szilágyi Nándor Fotó–Vers című kiállításának megnyitója. Közreműködik Bicskei István és Bicskei Flóra – performansz, Ladik Katalin – vers

                   Helyszín: Fogadó – Pódium

 

Augusztus 30. szombat

 

11.00          Akárki – a NYEKK – Nyitrai Egyetemisták Kínjátszó Köre előadása

                   Helyszín: Teátrum

 

11.15          Az Erdei Varázsló – a Nevenincs Színjátszó Csoport (Érsekújvár) előadása

Rendező: Mátyás Anna                     

A Czuczor Gergely Magyar Tannyelvű Alapiskola mellett működő Nevenincs Színjátszó Csoport 22 tagú. Tagjai 3. és 7. osztályos tanulók. Drámajáték formájában játszunk mesejátékokat. A Duna Menti Tavasz gyermekszínjátszó fesztiválon idén a gyerekzsűri díját kaptuk.

                   Helyszín: Szabadtéri Színpad

 

11.35          Fazekas Mihály: Lúdas Matyi – a Tekergők színjátszó csoport (Nyárasd) előadása

Szereplők: Gaál Alexandra, Krascsenits Réka, Köles Bence, Póda László, Hadacs Máté, Zerényi Alexandra, Zerényi Noémi, Nagy Diána, Posztós Gyöngyi, Androvics Kitti, Baláž Bianka, Polácsek Szabina, Krascsenits Szilárd, Dohorák Krisztián, Nagy Balázs, Varga Júlia, Beke Zoltán 

Rendező: Magyar Gaál Lívia, Nagy Irén

A tekergők színjátszó csoport Felvidéken, Csallóköz szívében, Nyárasdon működik. Tagjai 7–12 éves gyerekek. Szeretnek játszani, együtt lenni. Játék közben felfedezik önmagukat és csodálatos világunkat. Szemükkel, hangjukkal, mozgásukkal, szívükkel játszanak és mesélnek, ezzel szereznek örömet önmaguknak és a környezetüknek.

„Lenyűgöző volt a folyamatos jelenlét, a tér legmegfelelőbb pontjának megtalálása és használata, átrendezése – nyilván ez a rendezők érdeme is –, az egymással való értelemszerű élő kapcsolat, a ritmusérzék, a dikció természetessége, ahogy egyszerre láttuk a libát és a gyereket, aki játssza.” – Pápai László, a XVIII. Moson Megyei Színjátszó Találkozó zsűrijének elnöke

Az előadás a legjobb csapatmunka díját kapta

Helyszín: Szabadtéri Színpad

 

12.10          Mikor Mátyás király... – a Beregszászi Magyar Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház Gyermekstúdiójának előadása

                   Helyszín: Szabadtéri Színpad

 

13.00                    Hamlet, a dán királyfi – a Szabadkai Gyermekszínház előadása

                   Arany János fordítása alapján átdolgozta: SZLOBODA TIBOR

Szereplők: Budanov Sz. Márta, Fridrik Gertrúd, Gál Elvira, Gregus Zalán, Kocsis Endre, Szűcs Hajnalka, Vörös Imelda

Szervező: HUSNYÁK ANDREA

Technikai munkatárs: KIS JÓZSEF

Zene: SZLOBODA TIBOR

Kreatív munkatárs: SZARAPKA TIBOR

Játéktér és rendezés: SZLOBODA TIBOR

 

Hamlet gyerekeknek?! Mindenféleképpen, hiszen ez az avoni hattyú, a csodálatos mesélő William Shakespeare talán legnagyszerűbb – de biztosan a legismertebb és legelismertebb – darabja. Örökérvényűségéről, egyetemes üzenetéről, egyedi karaktereiről és jellegzetes drámai konfliktusairól könyvek százai jelentek meg, valamint színháztudorok nagyjai élezték elméjüket e könnyűnek korántsem mondható remekművön.

Egy ilyen, úgymond, nehéz tragédia óriási kihívást jelent bármely színháznak és színházi alkotónak, különösen, ha az előadás gyermekeknek készül.

Merész vállalkozás, mely mind az alkotóknak, mind a befogadónak komoly kihívást jelent. Mégis, a fabula, a fantasztikus történetvezetés, valamint a köztudatban, mindennapi életünkben gyökeret vert, szállóigévé vált mondatok, párbeszédek, gondolatok forrása, sokak számára ismeretlen. E drámai gyöngyszem ritkán kerül színpadra, és akkor sem gyermekközönség elé. Úgy gondoljuk, hogy befogadó közönségünk érzékenysége, értelme megérdemel egy komolyabb szellemi kihívást.

Shakespeare műveit, jelen esetben a Hamletet, egy nem hagyományos művészi szemlélet keretén belül közérthetővé tenni, óriási lehetőség és fontos feladat. Színházunk, alkotóink kiemelt célja – a szórakoztatás, nevettetés mellett – a mese- és drámairodalom nagy klasszikusainak megismertetése, és ezen művek a gyermekközönség számára közérthető módon történő interpretálása. Reméljük, hogy az e téren való eddigi törekvésünket továbbra is siker koronázza.

                            Helyszín: a Csodák Palotája előtt

 

14.00                    Középkori lovagi játékok a Szent Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesülettel (Zenta)

Helyszín: a Csodák Palotája előtt

 


15.30          Csalogató – Korpás Éva koncertje

Helyszín: Zenepavilon

 

16.30                    His Master’s Vice – Juhász R. József, Kovács Zsolt, Michal Murin és Sőrés Zsolt koncertje

Helyszín: Fogadó

 

18.20          Görgey Gábor, Komlós Lajos: Európa Express – a Bereknye                         Diákszínjátszó Csoport (Szilágycseh) előadása 

                   14 éven felülieknek!

                   Rendező: Bodea György

Szereplők: Orosz Árpád (Férfi), Szepesi Andrea (Nő), Pályi-Kis Annamária (Kis nő), Varga Arnold (Öregúr), Moni Edina (Öreg hölgy), Szabó György (Kalauz), Portik Norbert (Slemil), Vári Zoltán (Hulla)

Az egyfelvonásos szereplői: öt férfi és három nő sorra szállnak be az Európa Expressz ugyanabba a fülkéjébe. A társadalom két különböző oldaláról jönnek: a titokban házasságtörésre utazó prominens dámától a nyugalmazott államügyészig, illetve a családi életre vágyó kurtizánig ugyanabban a zárt térbe zsúfolódnak össze. Bár különbözőnek hiszik magukat, hasonlóak. Az embertársaik iránti empátiát, a segíteni akarást legyőzi az egyéni érdek. Mind későn veszi észre, hogy hova szállt be és mind menekülni akar a kínos helyzetből.
De egyiküknek sem engedik meg a többiek, hogy egyedül hagyja el a helyszínt. Sorsukat összeköti a titokzatos hulla.

Helyszín: a Csodák Palotája előtt

 

19.00       Peter Lipa Quintet

Peter Lipáról, a páratlan hangú és fáradhatatlan szervező-dzsesszénekesről első hallásra/pillantásra Joe Cocker ugrik be. Évtizedekig vezette az európai dzsessz-szavazások listáit, a bluesban éppoly otthonosan mozog, mint a spirituálékban vagy a Beatles-feldolgozásokban. Magyarországon többször járt már, legutóbbi lemeze is itt készült. Hajlékony orgánum, finom humorral átszőtt előadás, pompás feldolgozások és remek saját szerzemények: Lipa maga a dzsesszéneklés.

Az 1943-ban Eperjesen született Lipa igazi polihisztor. Geodéziát, építészetet és újságírást tanult, emellett részt vett az amatőr színházi mozgalomban, miközben fáradhatatlanul szervezi a Pozsonyi Dzsessznapokat, rádióműsorokat készít. 1989 óta a Szlovák Dzsessz Társaság elnöke. És természetesen énekel. A hatvanas évek óta több tucatnyi zenekarral és zenekarban játszott, számtalan nemzetközi projektben vett részt, legutóbb például a Visegrad Blues Bandben (melynek tagjai között találjuk például Solti Jánost és Póka Egont is).

           &