Kárpátalja vízesései

vizeses-karpataljan-solovej-vodopad.jpgA változatos domborzati és  vízrajzi sajátosságokkal rendelkező Kárpátalját okkal nevezhetnénk a 10 000 folyó földjének, hiszen forrásainak, folyóinak és patakjainak száma együttesen meghaladja a 9400-at. A megye szinte valamennyi járásában találunk kisebb-nagyobb vízeséseket a folyók medrében: van, ahol meredek kiszögelléseken, másutt földrengés vájta mélyedésekben zuhog alá a kristálytiszta víz, elkápráztatva a vidéket felfedezni vágyó utazót.

Lássunk néhányat a tekintélyes megjelenésű és népszerű, illetve a kevésbé ismert, ám garantáltan lenyűgöző látványt nyújtó zuhatagok közül!

A gyógyvizéről is nevezetes Rónafüreden (Lumsori), a Túr folyó felső folyásán öt vízesés található. Ott, ahol egy nagyobb szikla csaknem teljesen elzárja a folyó útját, mintegy 3-4 méterről zuhog alá a Szolovej-vízesés (fenti képünk). A Davir – mely korábban a Partizan nevet viselte – 4 méter magas, és egy kis tóba ömlik, melynek hűs és kristálytiszta vizében akár fürödni is lehet. A Burkacs, a Peresztupeny és Krutilo valamivel kisebbek az előbbieknél, ám különleges formájukkal magukra vonják a túrázók figyelmét.

vojevodin-vizkezeles.jpgSzintén a Perecsenyi járásban található a Vojevodin-vízesés az azonos nevű folyón Turjamező (Turja Poljana) falutól mintegy 12 kilométerre, délre. A Vojevodin-folyó a Polonina Runi (1497 m) csúcson ered, ahonnan sebes sodrással ömlik a Sipot-folyóba. A vízesés feltehetően egy valamikori földrengés következtében alakult ki, mely a folyómederben egy mély és keskeny árkot hozott létre.  A Vojevodin-vízesés szegmentált típusú, azaz több ágból áll, fő kaszkádja 6 méter körüli.

Kárpátalja egyik legkülönlegesebb természeti látványossága a közel 1000 méter terngerszint feletti magasságban található Szinevéri-tó, és az azt körülölelő nemzeti park az Ökörmezői járásban. A több mint 40 000 hektáron elterülő természetvédelmi terület számos ásványvízforrás lelőhelye, s a lejtős hegyoldalakon apró, fátyolszerűen leomló vízeséseket is láthatunk.

sipot-vizeses.jpgA folyókban, patakokban különösen gazdag hegyvidéki járás másik nevezetessége, a Sipot-vízesés, Fülöpfalvától (Pilipec) 6 kilométerre, a Borzsa-havas Plosanka nevű patakjának medrében található.  A 14 méter magas, háromlépcsős zuhatagot sokan Kárpátalja legszebb vízesésének tartják.

A megye legnagyobb vízesése a Trufanec, magassága kb. 36 méter, több kaszkádból áll. Könnyen megközelíthető, hiszen a Kőrösmező–Rahó főútvonal közelében található, a Trufanec-patak medrében. trufanec-vizeses-kilatoval_1.jpgA kis folyó érdekessége, hogy egy 1880 méter magas hegycsúcson, az Iker-havason (Bliznica) ered, 230 méteren keresztül a föld alatt halad, majd egy kanyargós, csaknem 3 kilométer hosszú szakasz után a Fekete-Tiszába ömlik.

Trufanec vízesés közvetlenül a torkolat előtti szakaszon alakult ki, s egy fából készült lelátóról biztonságosan megcsodálható.

Egy helyi monda szerint a zuhatag helyén korábban hegy magasodott. A vidékre rontó tatárok azonban kettéhasították a sziklát. A hasadékból tiszta víz fakadt, a környékbeli lányok, asszonyok pedig a vízesésnél várták, hogy a szívüknek kedves férfiak visszatérjenek a csatából.

Huszt városának közelében, a Horogyilov-dűlőn egy kevéssé ismert, 3-4 méteres vízesést fedezhet fel az utazó. A dűlő nyomán Horogyilovnak nevezetett zuhogót az teszi igazán látványossá, hogy medrét vörös színű, mohával lepett kövek borítják.

Szintén Huszt környékén tekinthető meg a Nyiresszkij-vízesés a Tisza egyik mellékágán, a Pres-folyón. A vízesést az andezit kőzet két ágra osztja, a leomló víztömeg által kimosott mélyedéseket a helyiek „bögrének”(horski) nevezik.

nyiresszkij-vizfertotlenites.jpg

A Szkakalo-vízesés Munkács és Szolyva között található, 3,5 km-re Beregszentmiklóstól (Csinagyijevo).  A zúgó az Irsavka folyó jobb oldali mellékfolyójának, a Szinyevki-pataknak a medrében jött létre. A Szkakalo vize mintegy 6 méter magasból, több kis zuhogóból ömlik alá.

tiszta-ivoviz.jpgA Nagybereznai járásban, Sóhát (Csornoholova) községtől 7 kilométerre vadregényes, erdős környezetben érdekes természeti képződményre bukkanhat a rejtett szépségek nyomában járó utazó. A turisták által „kék lagúnának” keresztelt folyószakasz az Ung egyik mellékfolyóján, a Ljután található. Két sziklatömb között zuhog alá a vízsugár a meredek, sziklás part által határolt mederbe. A zuhogó alatti türkiz víztükör lenyűgöző látványt nyújt, az edzettebbek pedig akár meg is mártózhatnak a hűsítő vízben.

kek-laguna-sohat.jpg

Vendégposzt. Írta: H. T.

Vízesések Kárpátalján. Turizmus, idegenforgalom, természetes vizek kezelése: tiszta ivóvíz. A hegyvidéki források, patakok vize ivóvíz minőségű, azaz kezelés és fertőtlenítés nélkül is alkalmas emberi fogyasztásra.

Kapcsolódó cikkek: