Kárpátalja - kárpátaljai magyarok

2016. máj. 25.
A blogot jegyzi: bdk Szólj hozzá!

Ungvárszkij Etno-wellness Hotel

hotel ungvarszkijUngváron találták ki az Etno-Wellness-t?

Ungvár egyik kuriózuma az óváros peremén található hotel. A magyar megnevezésével bajban vagyok, mivel többféle módon szerepel. A hotel weboldalán a magyar nyelvű ismertetőben Ungvárszkij Etno-wellness Hotel néven szerepel, az angol nyelvű  változat a Hotel Ungvarskiy Ethno-Wellness hotel, míg magyarul valójában Ungvári Hotel.

A hotel elődjét 1876-ban építette az Artogi házaspár egy korábban felfedezett ásványvízforrás mellé. Akkor az Ungvári Hotel az óváros kellemesen csendes helyén, a vadaspark és az Ung folyó mellet, az ungvári vár alatt fantasztikus élményt nyújthatott a kikapcsolódni vágyóknak. Az újjáépített Ungvárszkij Hotel a régi hagyományokat és miliőt szeretné visszahozni, amin sajnos sokat ront, hogy időközben egy ronda bútorgyár épült a hotel és a vár közé, nem messze pedig vízierőmű és villanytelep létesült az Ung folyón.

A hotel nevét a magyar Ungvár szó cirill betűs átírásával és az „i” ukrán nyelvű megfelelőjével, a -szkij melléknévképzővel alkották meg, így utalva a régi magyar örökségre.

Mi az Etno-wellnes?

hotel ungvarszkij etno wellnessA hotel a maga idejében egyedülálló Wellness központ volt (még ha ekkor ez a fogalom nem is létezett), ennek felélesztésével kísérleteztek a tulajdonosok. Az Etno-wellnes vagy népi, esetleg néprajzi wellnes lényege, hogy a wellness részleg hagyományosan, tájjellegűen van kialakítva. A hotelbe látogatók a kárpáti fürdő, a kelta fürdő, hucul fürdő, a Rutenian SPA, és az Ungvári fürdő szolgáltatásai közül választhatnak.

A hotel árai kedvezőnek mondhatóak, különösen a dizájn és a városközpont közelségét figyelembe véve. A hotel a közelben található skanzenre szeretne hasonlítani, ugyanakkor a legmodernebben van berendezve. Leginkább azoknak tudnám ajánlani, akik csendes, de kulturált helyen szeretnének pihenni, ahol az ukrán hagyományoknak is hódolhatnak anélkül, hogy a rendkívül rossz minőségű hegyi utakon végigdöcögnének.

H. Cs,

Tovább
2016. máj. 14.
A blogot jegyzi: bdk 1 komment

Ungvár torta

ungvar torta valentin shtefanoKárpátalja édes jelképe a Kijevi torta mintájára készül

Kárpátalján, Ungváron az édességek és sütemények palettáját a szovjet időkben berögződött cukrászati hagyományok határozták meg nagyon sokáig. A rendszerváltás után a vásárlók egész egyszerűen azt vették, ami volt a boltokban és a cukrászdákban. Az orosz-ukrán cukrászat a tömény vajas krémet és a sűrített tejet alkalmazza előszeretettel.

Ukrajna szerte sokáig az egyetlen állandó recepttel készített tájjellegű édesség a Kijevi torta volt. Természetesnek mondható, hogy a mostani felnőtt generáció (az X generáció) a régi ízek iránt érzett nosztalgiából keresi ezt a fajta édességet.

Valentin Stefanyo, az „Ungvár torta” kitalálója és készítője szerint, nem véletlen az utánérzés. Testvérével a Kijevi torta újragondolásával készítették el az új receptet. Stefanyo szíve szerint sokat változtatna a recepten, de a vásárlóközönség éppen ezt a fajta torták szereti és keresi.

Az Ungvár tortát 2011 januárjában mutatták be, akkor naponta ötven darabot készítettek belőle, most havonta hatezret adnak el. Egy torta 400 grammot nyom és 5-6 személynek elegendő. Az ungvári cukrászmester annyit változtatott az eredeti 2004-ben megírt recepten, hogy a nehéz vajas krémet mousse-ra cserélte.

ungvar tortaAz Ungvár torta receptje és elkészítése

Stefanyo mester szerint a torta elkészítése körülményes és bonyolult folyamat, nyáron sok a selejt. Lisztet nem használnak ehhez az édességhez. A torta alapja erdei mogyoró, tojásfehérje, cukor és kukoricakeményítő. Az ebből készült habot formákba töltik és 2,5 órán át 120 Celsius fokon szárítják, ez adja a torta alapját.
A titok a mousse elkészítésében rejlik, melyről csak annyit lehet tudni, hogy sűrített tejből, vajból és tejszínből készül. Három réteg tortaalap és három réteg krém kerül egymásra, így készül el az Ungvár torta.

A legfelső mousse rétegre az ungvári görög katolikus székesegyház képét festik csokoládészóró segítségével. A mester szeretné, hogy a torta szorosan kapcsolódjon Ungvárhoz, ezért időről időre új sablonokat (trafaretteket) használ, a város valamilyen nevezetességének képét rajzolja a torta tetejére.

H. Cs.

Így készül az Ungvár torta:

Tovább

Dokumentumkötet jelent meg Novák Endre munkásságáról és "kórházáról"

novak endre muzeumAz Ungvári Novák Endre Kórház hiteles története (A legrégebbi időktől máig) - 3 kötetben című mű első kötete A kórház fejlődése és működése Novák Endre vezetése alatt (1874-1928) címen jelent meg a Patent kiadó gondozásában Ungváron.

A kötet megjelenésének apropója, hogy 2016-ban ünnepli a kórház alapításának 150. évfordulóját. A két szerző Turák József és Jacina György a teljesség igényével gyűjtötték össze az összes fellelhető archív dokumentumot, iratot és publikációt magán és hivatalos archívumokból. A szerzők kiemelik, hogy a dokumentumok gyűjtésére és feldolgozására rányomta bélyegét Kárpátalja elmúlt másfél száz éves történelmének viszontagsága. A mű nemcsak a kárpátaljai megyei kórháznak s Novák Endrének állít emléket, de Kárpátalja történetével is foglalkozik a gyógyászat szemszögéből.

A kötet szerzői ezt így fogalmazták meg:

Megpróbáltuk megközelíteni azon folyamatokat, melyek az Ung megyei, Ung városi egészségügyi intézmény fejlődésével és a kor társadalmi, gazdasági és politikai eseményeivel kapcsolatosak és a XI. századtól a II. világháború végéig tartottak.

turak jacina novak endreA hatszáz oldalas kötetben a kórház alapításának és működésének statisztikái, hivatalos dokumentumai, alapítólevele és szabályzata mellett Novák Endre életéről szóló adatok, információk és dokumentumok is szerepelnek. A kötet 12 részből és 88 fejezetből áll, 311 illusztrációt és 91 táblázatot és diagramot tartalmaz.

Dr. Novák Endrét 1874-ben nevezték ki a kórház főorvosává, Dr. Preisz Jakabot váltotta. Tevékenykedése alatt alakult valódi kórházzá az orvosok rendelkezésére bocsátott épület, és lett megyeszerte elismert intézmény.

Külön érdekesség, hogy a szerzők a kórház és a bábaképző intézet körül kialakult konfliktusról szóló fellelhető dokumentumokat is közlik. 1907-ben érkezett feljelentés a főorvos ellen, mely nyomán eljárás indult, amelynek végén Ungvár városa hivatalosan is elismerte  Novák Endre „tisztességét”.

A könyvben szereplő dokumentumok és illusztrációk érdekessége, hogy a legtöbbjük Ungváron íródott hivatalos nyelven: magyarul, szlovákul, csehül, oroszul és ukránul.

Документальна історія лікарні імені Андрія Новака в Ужгороді (з найдавніших часів до наших днів) : у 3 т. Т. 1 / Турак Й.А., Яцина Ю.Ю. -- Ужгород : ТДВ "Патент", 2016.- . ISBN 978-617-589-102-5

Т. 1 / Розвиток та діяльність лікарні під керівництвом Андрія Новака (1874-1928). -- 2015. - 624 с. : іл., табл. ISBN 978-617589-104-9

H. Cs. könyvismertetője

Tovább
süti beállítások módosítása