Kárpátalja - kárpátaljai magyarok

2016. jan. 31.
A blogot jegyzi: bdk Szólj hozzá!

Országos visszhangot kapott a kárpátaljai böllérfesztivál

karpatalja boller fesztival versenyRosszindulatú provokáció, állatvédők akciója, vagy zseniális marketingfogás?

Több ukrán hírportálon is írtak a január 30.-án Mezőgecsén megrendezésre kerülő nemzetközi böllérversenyről. Először a zakarpattya.net.ua oldalon jelent meg egy írás, mely szerint Kijevben, Magyarország Nagykövetsége előtt tüntetők jelentek meg, akik követelték a „hentesfesztivál” betiltását. A weboldal sajnos csak saját híreire hivatkozik a cikkben, a feltett fotó pedig nagyon apró, annyi azonban látszik rajta, hogy nem az említett helyszínen készült. Mivel egyetlen ukrán portál sem hozta le a hírt, ezért nehéz eldönteni, hogy valóban megtörtént-e az eset.

A böllérfesztivál előestéjén az ua-reporter.com hozott le egy nyilvánvalóan tréfának szánt cikket, melyben azt írták, hogy az állatvédő vegán terroristák elrabolták a „kivégzésre váró állatokat”, és amennyiben nem tiltják be a böllérfesztivált, óránként elpusztítanak egy sertést.

Maga az, hogy állatvédők tiltakoznának a faluban nyilvánosan, tömegesen leölt állatok jogaiért, érthető lenne. Ebben a formában azonban egy marketing kampányfogásnak tűnik az egész.

Most egy  újabb hír jelent meg a hírportálokon, mely szerint a tiltakozók megjelentek a X. Kárpátaljai Böllérfesztivál helyszínén, és „Disznók és genntesek egyenlő joga van az élethez!” feliratú táblával vonultak végig a helyszínen.

Atrocitásokról nem érkezett hír, a hírt egyetlen más kárpátaljai hírforrás sem hozta le.

Tovább

Balhé és dulakodás a Jobb Szektorosok perén, Ungváron

ungvar karpatalja birosagAz ügyészt is bántalmazta az egyik képviselő

Soha nem látott rendőri készültség mellett tartották meg az Ungvári Fellebbviteli Bíróságon a „Jobb SzektorIvano Frankivszki tagjainak meghallgatását előzetes letartóztatásuk ügyében. Korábban az ungvári járási bíróság 60 napra előzetes letartóztatásba helyezte a „Drahobráti” üdülőövezetben verekedésbe keveredett tetteseket.

A bíróság két gyanúsítottat óvadék és képviselői kezesség mellett szabadlábra helyezett. A többiek esetében fenntartották az előzetes letartóztatás kényszerintézkedését.

Az első három gyanúsított meghallgatása hajnali 5-ig tartott. A szunyókáló bírókat és az ügyész monoton vádbeszédét csak az ügyvéd Vaszil Malkovics kiabálása zavarta meg, aki putyinista ügynököknek titulálta a tisztelt bíróságot és az egész ügyet az ukrán kormány által szervezett provokációnak nevezete a hazafiak ellen.

A „Horvát” hívójelű gyanúsított előadta a verekedéssel kapcsolatban saját verzióját, mely szerint, náluk nem is volt fegyver, ő pedig csak arra ébredt, hogy lőnek rájuk, lövik a barátját.

Ennek ellentmondani látszik a térfigyelő kamerák által felvett videó valamint, hogy senki nem szenvedett lőtt sérüléseket!

Az első kisebb tolongás akkor alakult ki, amikor „Horvát”-ot vissza akarták szállítani a fogdába. A jelen lévő aktivisták megpróbálták ezt megakadályozni, természetesen a túlerővel rendelkező rengeteg rendőr és kommandós rendet csinált. Közben Volodimir Paraszjuk egy pohár vizet öntött az ügyészre, majd minden kezébe eső tárgyat hozzávágott. Ez látható a felvételen is. Az ügy a bíróságon folytatódik.

Az összefoglalót készítette: H. Cs

Kárpátaljai sikerek a Reblogon

ukrajna reblogImmár harmadik alkalommal lett díjazott az Origó hírportál blogrendszerének pályázatán Horváth Csaba Kárpátaljáról.
Ez alkalommal a Reblogmaraton néven futó verseny közélet kategóriájának olvasottsági versenyét nyerte meg posztjával. Az Ukrajna blog az ország aktuális eseményeivel foglalkozik, alapvetően hírközléseket ír a szerző, de kárpátaljai aktualitásokkal is foglalkozik. Népszerű posztjai között megtalálhatjuk a 2015-ös választásokról szóló tudósításokat, melyben kiemelten foglalkozott a helyhatósági választás kárpátaljai vonatkozásaival.

Az Ukrajna-blogot, mindössze három és fél hónap alatt, több mint 200 ezren látogatták meg. A rövid, könnyen olvasható írások lényegre törően próbálják bemutatni az ukrajnai, kárpátaljai, ungvári eseményeket, híreket, hétköznapokat.

A Kárpátalján született blogok méltán népszerűek, jellemző példa erre a „rovidkv” a reblogon.hu-n.

rovidkv-karpatalja.jpg

Mindössze egy hónapja indította blogját Horváth Attila ungvári  barátunk , aki máris felkeltette az egyik nagy magyarországi kávéforgalmazó cég figyelmét, amely egy értékes kávécsomaggal jutalmazta izgalmas írását. A Rovidkv blog a kávézás technikájával, kávéfőző gépekkel hobbiszinten foglalkozók figyelmét vonhatja magára. Az író azt használja ki, hogy magyarországi viszonylatban nagyon olcsó áron lehet jó minőségű kávéfőzőkhöz hozzájutni Kárpátalján, melyek felújítva nemcsak a vásárló élményét, de pénztárcáját is gazdagíthatja.

Tovább

Külföldre mennek a kárpátaljai orvosok

karpatalja orvosok2015 második félévében a beregszászi kórházban tömegesen, 86-an mondtak fel, jó részük külföldre ment munkát vállalni.
Korábban is előfordult, hogy a kárpátaljai orvosok Magyarországra vagy Szlovákiába utaztak munkát vállalni, a múlt évben azonban felgyorsult, tömegessé vált ez a folyamat.

A Beregszászi Központi Járási Kórház igazgatója szerint a náluk felmondott orvosok közül nem mindenki ment külföldre, sokan magánklinikákon dolgoznak tovább, köztük 7 orvos-specialista, akikből amúgy is nagy a hiány.

A múlt évben mindössze két frissen végzett szakorvos érkezett a kórházba, ami nem csoda, ha figyelembe vesszük, hogy Kárpátalján a kezdő orvos fizetése mindössze 1550 hrivnya, Szlovákiában viszont ezer eurót kapnak. Nemcsak az orvos szakma marketing kampányával kell foglalkozni azért, hogy megállítsák a tömeges felmondásokat.

A legtöbb kárpátaljai orvos Szlovákiába költözik, mivel ott minden külön procedúra nélkül elismerik az ukrán diplomát. A főorvos szerint sürgősen szükség lenne az egészségügyi személyzet bérének emelésére, mivel Kárpátalja több falva jelenleg felcser nélkül maradt: Déda, Gut, Borzsova, Som.

Meg kell jegyeznünk, hogy a főorvos által említett problémák mellett súlyosan hat a kárpátaljai egészségügy helyzetére, hogy a magyar anyanyelvű orvostanhallgató férfiak szinte egytől-egyig Magyarországra vagy Angliába utaznak, mert az alacsony fizetés mellett a katonai behívótól való félelem is külföldre üldözi őket.

Tovább
süti beállítások módosítása